Hallo!

Ik ben een Interaction Designer.

Maar.. Wat is nou eigenlijk een ‘interaction designer’?

Fabels uit de weg

Interaction Design(er) is een erg breed begrip. Wanneer ik mensen vertel dat ik een interaction designer ben wacht ik niet meer tot ik de vraag krijg “Maar wat doe je dan precies?”, ik begin direct met een standaard zinnetje uitleg. Eigenlijk moet je het begrip in haar meest letterlijke vorm opvatten.

“Interaction designers verzorgen de interactie tussen mens en machine.”

Aan dit label zitten specialisaties gekoppeld met de termen User Experience Designer, User Interface Designer, Front-End Developer, Online Marketeer, SEO-expert, etc. deze specialisaties moet een interaction designer allemaal in zijn of haar pacht hebben om garant te staan voor een goede mens-computer verbinding (interactie).

Kunnen IX-Designers ook Coderen?

Gezien het nog steeds om designers (=ontwerpers) gaat, is coderen geen harde vereiste om een interaction designer te zijn, alhoewel veel zoals ik dit alsnog kunnen. Het beperkt zich grotendeels in front-end development betreffende HTML, CSS en JavaScript. Maximale backend betreft PHP maar talen als React, Python, .NET en C++ worden vaak niet beheerst.

Waar werken jullie dan aan?

Om direct voet van wal te steken werken wij aan alles wat een mens-computer interactie betreft. Denk hierbij aan websites, apps, Operated Systems (OS), Voice en the Internet of Things. Het gaat ons hierbij niet hoe de techniek in elkaar steekt maar hoe mens met deze techniek om moet gaan zodat iedereen deze kan begrijpen en er mee kan werken. Eigenlijk zijn de werkzaamheden van een interaction designer al heel oud. Zonder interaction designers zou namelijk vrijwel niemand in staat zijn om bijvoorbeeld een auto te besturen of een computer te gebruiken.

Wanneer wordt iemand een interaction designer?

Iemand wordt een interaction designer na een relevante studie (mbo, hbo, master). Daarnaast moet je affiniteit hebben met vormgeving, gebruiksvriendelijkheid, techniek en innovatie. Ook moet er het besef en de wilskracht zijn om altijd te blijven bijleren omdat techniek exponentieel geavanceerder wordt. Je kunt jezelf ook omscholen van een ontwerper naar een interactief ontwerper doormiddel van bijscholing en certificaten.

Maakt het voorvoegsel ‘interaction’ wezelijk verschil?

Ja, enigszins. Er zijn wel raakvlakken met bijvoorbeeld een grafisch designer. Zo houden wij allebei van ontwerpen en details maar kom bij een IX-designer niet aan met marges en bleed. Zodoende kom je bij een grafisch designer ook niet aankloppen met SEA-stratigieusability en coderen.

Graphic Designer vs UX-Designer

 

Waar werkt een IX-Designer?

Een interaction designer werkt vaak binnen creative agencies of is freelance actief. Het komt ook voor dat ze werkzaam zijn binnen een bedrijf met een groot of belangrijk digitaal product zoals een overheidsinstantie, bank, ed.


Robin Tepe

Robin Tepe

Ik ben een interaction designer en ik deel mijn liefde en kennis over design, marketing, techniek en innovatie graag met iedereen op dit blog.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *