Omdat het internet steeds sneller en betrouwbaarder wordt is het geen onverwachte beweging dat video in de digitale wereld een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Op social media is het vast wel opgevallen dat bedrijven steeds vaker met video dan met een afbeelding adverteren. Want als een afbeelding meer zegt dan duizend woorden, hoeveel is dat dan wel niet met video?

Video in Campagnes

Een veelgemaakte fout van bedrijven is dat er geïnvesteerd wordt in één video welke vervolgens breed wordt ingezet op verschillende kanalen. Echter is dit de verkeerde aanpak. Net zoals andere campagnes moet de media worden toegespitst op het kanaal. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van verticale video. Deze kan worden gebruikt voor Snapchat en Facebook, maar niet voor Instagram of website. Ook is de duur van belang. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een autoplay advertentie met geluid niet langer duurt dan tien seconden.

E-Mail

Een minder bekend fenomeen is misschien de video in een e-mail campagne. Omdat op dit moment veel serverkracht vereist is om het piekmoment na het verzenden van de campagne bij te benen wordt deze nog niet grootschalig toegepast. Echter, wanneer we blockchain kunnen gebruiken zal het steeds vaker voorkomen. Voor event triggert e-mails is het goed mogelijk om de video in de e-mail campagne te embedden. Zorg er hierbij wel voor dat het niet de standaard TV-campagne wordt, maar een ingekorte of media gerichte video.

Frontpage Bewegend Beeld

De videotrend gaat niet enkel over campagnes. Het evalueert zich ook door in de frontpage. De uitkomst van een goede UX wordt per bedrijf verschillend geïnterpreteerd. Drie verschillende maar vergelijkbare toepassingen zijn deze van Dept Agency, InVision en Cloudflare.

Dept Agency

Bij Dept Agency speelt de video zich direct zonder geluid af. De video is vrij actief en in de norm van “Dept in 60 seconds”. Door het actief en veel bewegend beeld wordt de bezoeker direct meegesleurd in het verhaal welke zij willen vertellen. Ook zonder interesse is er al snel de neiging om even stil te staan bij het beeldmateriaal. Wanneer de interesse is opgewekt kan er naar beneden wordt gescrolt of kan er gebruik worden gemaakt van het menu.

InVision

InVision hanteert een soortgelijk effect: De video wordt direct zonder geluid direct afgespeeld. Verschil is wel dat de focus ligt bij het aanmelden van de bezoeker, en minder bij de introductie doormiddel van de video. Het automatisch afspelen functioneert dan ook enkel als suggestie om de introductie te bekijken door op ‘Watch Video’ te klikken. Duidelijk is wel dat hier gaat om tertiaire actie.

Een Tertiaire Actie is de derde door de interface gesuggereerde actie welke de gebruiker kan uitvoeren. De meest gewenste taak betreft de Call to Action (CtA) met daarop volgend de Secundaire Actie. Het onderscheid is te herkennen aan de mate van prominentie van de knoppen.

Cloudflare

Cloudflare maakt geen gebruik van videopreview. Ze gebruiken hun corporate gradient maar maken de bezoeker er wel op attent dat er een video beschikbaar is om het lezen te vermijden. De indeling van de frontpage is op andere factoren vrijwel gelijk aan deze van InVision.

Kort & Krachtig in 6 seconden

Vanuit het meest bekende videoplatform YouTube is er de bumper ad ontstaan. Dit een korte maar daadkrachtige video van maximaal zes seconden om direct het doel duidelijk te maken. 66% van het YouTube-verkeer is namelijk afkomstig vanuit een mobiel apparaat en zo moeten de videoadvertenties inspelen op het gelimiteerde geduld van mobiele gebruikers.

Door een bumper ad naast een TrueView-strategie te pushen, kan een groot uniek bereik gegenereerd worden en bereik je de kijkers met meerdere proposities, waardoor recall en consideratie onder de doelgroep zullen stijgen.

TrueView Ads zijn de YouTube advertenties tussen de 15-30 seconden welke na vijf seconden kunnen worden overgeslagen. Deze worden pas betaald wanneer de video helemaal wordt uitgekeken.

Als de bumper ad wordt ingezet ter versterking van een langere video, is het belangrijk door te gaan op de boodschap van deze langere video. Dit doe je bijvoorbeeld door de propositie te herhalen of specifieke eigenschappen naar voren te brengen. De bumper ad kan bijvoorbeeld worden weergegeven op YouTube waarna de gehele video wordt opgenomen als onderdeel van de geadverteerde link. Is de bumper ad een alleenstaande strategie, kies dan een specifieke boodschap, karakter of emotie om op in te spelen. 

Shopping Touchpoints

Er zijn verschillende mogelijkheden om video een interactieve dimensie te geven en op deze manier betere content en een hogere conversie aan te bieden. Influencers op YouTube hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om kledingstukken te promoten door ze te verbergen in het informatiescherm aan de rechterkant. Op termijn is het met relatief simpele front-end technieken ook mogelijk om een lookbook te versterken met video’s en hier touchpoints op toe te voegen waarbij de consument in de video direct naar het gewenste product kan shoppen.

Kwaliteit en Merk Waarborgen

Wanneer video onderdeel wordt van de marketingstrategie, zorg er dan voor dat de kwaliteit en de branding gewaarborgd worden. Wanneer de interface van de website er bijvoorbeeld gelikt uitziet maar de video deze vereisten niet naleeft gaat dit ten kosten van de overall user experience. Op deze manier kan de combinatie van de twee investeringen (website + video) toch zorgen voor een verminderde conversie.

Conclusie

Met het snelle internet en verschillende devices en platformen is er veel potentie voor video om zich binnen de interactieve wereld te evalueren. Zorg voor een goede marketingstrategie om deze in te zetten en zorg ervoor dat de video van uitstekende kwaliteit is en de merkwaarden goed vasthoudt.


Robin Tepe

Robin Tepe

Ik ben een interaction designer en ik deel mijn liefde en kennis over design, marketing, techniek en innovatie graag met iedereen op dit blog.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *